Kalmar län

ST: "Goda jobbmöjligheter"

Det borde finnas goda jobbmöjligheter i statlig förvaltning dom närmaste åren - inte minst i Kalmar län. Det visar en rapport som fackförbundet ST gjort och som Sveriges Radio Kalmar, som första länsmedia, tagit del av.

Rapporten visar att bara pensionsavgångar kommer leda till hundratals nya jobb och förbundsordförande Anette Carnhede tror det kan skapas ännu fler jobb om regeringen satsar tillräckligt med pengar.

Hon tycker också att landshövdningen borde samla myndigheterna för att utnyttja de möjligheter som finns för att nyanställa.

- Som det ser ut nu så vet jag att man kommer behöva både ersättnings- och nyrekrytera, säger Anette Carnhede, förbundsordförande på fackförbundet ST.

Sveriges Radio Kalmar uppmärksammade redan på onsdagen de statliga jobben i Kalmar län som idag är drygt 3000 till antalet. Fackförbundet ST som företräder de statligt anställda har intervjuat personalförträdare i flera myndigheter som pekar att det finns förutsättningar att jobben kan bli ännu fler framöver.

Till exempel inom miljö- och naturvård där länet torde ha stora chanser enligt Carnhede som också är optimistisk kring nya Linnéuniversitet. Dessutom gör det faktum att 500 statsanställda snart pensioneras att chansen till jobb inom staten är större än på mycket länge.

Och Carnhede manar nu till samling för att kunna skapa så många jobb som möjligt - tidigt - och tycker att landshövdningen borde ta ansvar för det.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se