Oskarshamn

O 3 ännu inte startklar

När kärnkraften behövs som allra mest, nu när det är kallt, så fungerar den inte fullt ut.

Ventilproblemen vid reaktor 3 i Oskarshamn orsakar ännu en veckas driftstopp.

Ventilproblemen vid reaktor 3 i Oskarshamn orsakar ännu en veckas driftstopp.

Enligt ett pressmeddelande från OKG så pågår just nu analyser om varför de ventlier som reglerar den ånga från reaktorn som ska dumpas när turbinutrustningen stängs av, inte uppträdde som förväntat vid avstängningen för knappt fjorton dagar sedan.

-Vår ambition är att vi ska vara i gång igen den 4 mars. Vi kommer nog inte att vara uppe i full effekt förrän tidigast i slutet av mars eller början av april, säger Anders Österberg, informationschef på Oskarshamns kraftgrupp (OKG), till TT.

När, eller om, Oskarshamn 3 startar som planerat om en vecka, ska reaktorn köras enligt ett provprogram med varierande effekt som Strålsäkerhetsmyndigheten bestämt. Och det är bara om provprogrammet löper utan problem som reaktorn kan gå upp i full effekt som planerat. -Under provdriften kan vi hitta saker som inte fungerar som beräknat och då är vi tvungna att gå ner igen. Det var det vi var tvungna att göra för 14 dagar sedan, säger Anders Österberg.

Näringsminister Maud Olofsson (C) har kallat till ett möte med kraftbolagens ägare i nästa vecka där de ska förklara orsakerna till bortfallet i kärnkraft, som lett till rusande elpriser i den stränga vinterkylan. Den norske statsministern Jens Stoltenberg har gått ut och krävt att Sverige snabbar på återstarten av de stillastående reaktorerna. -Vi skulle inget hellre vilja än producera för fulla muggar. Det kostar ju i form av uteblivna intäkter för våra ägare så det är definitivt ingen bra affär att vi står stilla när vi skulle kunna producera el, säger Anders Österberg.

TT/ SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista