Så här jobbar proffsen. Foto: Scanpix

Väst och livlina för säkerhets skull

Om du ger dig upp på taket för att skotta snö ska du vara lika försiktig som proffsen. Använd säkerhetsväst och livlina uppmanar Arbetsmiljöverket efter många telefonsamtal från oroliga skottare.

För proffsen finns det lag på att använda skyddsutrustning vid snöskottning på tak , men du som privatperson bör också göra det.

Det uppmanar Arbetsmiljöverket efter många oroliga telefonsamtal.

Tommy Ljunggren som jobbar på jouren på Arbetsmiljöverket i Växjö har hand om Småland och Blekinge.

- Var och varannat samtal handlar om snöskottning på tak. Antingen ser de som ringer någon utan skyddsutrustning eller så undrar de vad som gäller, berättar Tommy Ljunggren.

Än så länge har han inte fått in en enda anmälan om olyckor på grund av snöskottningen, vilket han är mycket glad för. Men han är noga med att säga att alla som jobbar uppe på tak måste ha livlina.

Han tycker inte att privatpersoner ska ge sig upp på tak själva. Men ifall man gör det ska man alltid vara två och ha livlina och säkerhetsväst.

Astrid Byrman
astrid.byrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista