Oskarshamn

Olofsson kritisk mot kärnkraftsindustrin

Näringsminister Maud Olofsson riktar skarp kritik mot kärnkraftsindustrin för att flera reaktorer  stått stilla under lång period i den stränga kylan. Och hon nämner speciellt reaktor O3 i Oskarshamn där driftstoppet har förlängts. 

Nu vill Maud Olofsson träffa företrädare för kärnkraftsindustrin för samtal.

Anders Österberg som är informationschef vid OKG säger till P4 Kalmar att han har förståelse för kritiken men att det finns förklaringar till att stilleståndet på O3 blivit nio månader i stället för de planerade tre.

Bland annat har det varit problem med styrstavarna som drabbade flera av landets reaktorer, dessutom kördes ett lager i ångturbinen sönder och det förlängde driftstoppet ytterligare ett par månader. Att man nu är inne i en lagreglerad provdriftsperiod och inte får köra med full effekt innan alla komponenter och system fungerar som de ska påverkar också.

– Inga är mer olyckliga än vad vi är över att vi inte kan producera. Den här typen av driftstörningar som vi har är oerhört kostsamma. Så det är klart att vi hellre skulle producera el så vi fick intäkter för verksamheten, säger Anders Österberg.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se