Växjö

Dödshjälpsutredning sväller

Utredningen mot den läkare i Växjö som är misstänkt för dödshjälp sväller rejält. Inom kort börjar polisen sin genomgång av ett 50-tal dödsfall på läkarens arbetsplats. Samtliga journaler från de patienter som läkaren varit med och vårdat ska plöjas igenom.

Sedan räknar kammaråklagare Johan Henningsson med att skicka vissa av dem vidare till Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen för expertgranskning. Det kan bli en utredning i kolossalformat.

– Det beror på hur många av de 50 fallen som är relevanta att gå vidare med. Det kan ju vara så att han inte arbetat den dagen patienten dött och det kan finnas andra saker som gör att han är fullständigt utesluten, säger Johan Henningsson till TT.

Åklagaren har beslutat att inleda förundersökning om mord i samtliga fall, men framhåller att läkaren bara är mordmisstänkt i ett fall, som gäller en kvinna som avled 2006.

Misstankarna är av den svagare graden. Läkaren nekar och har en förklaring till de påståenden från en kollega som ledde till att han polisanmäldes.

Eftersom så många år gått sedan kvinnan dog måste ett eventuellt åtal i första hand bygga på vittnesuppgifter, uppger åklagaren. Uppåt 50 förhör med vårdpersonal på mannens arbetsplats har hållits.

Läkarens försvarsadvokat Leif Silbersky har sagt att han tror att förundersökningen kommer att läggas ner, eftersom de uppgifter som framkommit inte ger anledning att misstänka läkaren för oegentligheter.

Bakgrunden till polisens förestående journalplöjning är en granskning som två utomstående läkare redan gjort. De hittade inte någon onormal ordination av läkemedel, men en av granskarna noterade att den brottsmisstänkte läkaren i 13 fall tämligen exakt kunnat förutsäga patienters återstående livstid.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista