Kalmar län

Snösmältning ger problem

Tövädret som idag kom in över Kalmar län gör att mängder med snö och is rasar från tak och riskerar att träffa både människor och fordon.

Hittills har ingen människa kommit till skada i länet, men det handlar om tonvis med tung snö som rasar från taken och det gäller att vara uppmärksam på rasrisken och respektera de skyltar som står utställda på trottoarer och gator.

Bland annat varnar räddningstjänsten i Västervk för ras och översvämningsrisk.

Och snösmältningen orsakar även stora problem för kommunerna, med vatten på gatorna och överfulla gatubrunnar. Men Lars-Göran Danielsson som jobbar på snöjouren i Kalmar kommun är inte orolig.

– Jag tror inte att det blir så där överdrivet varmt med en gång, och jag tror inte att det blir några häftiga skyfall heller, säger han.

Lars-Göran Danielsson är också lugn när det gäller dagvattenbrunnarna. Han tror att de kommer kunna svälja det mesta av smältvattnet.

– Snön smälter väldigt sakta. På gatorna har vi snö två månader framåt, och på Svinö, där kommunens snölager är, har vi nog snö till midsommar, säger han.

Han tipsar privatpersoner om att titta var närmaste brunn är och försöka leda vattnet dit och om du ser någon oroväckande stor vattensamling kan du höra av dig till kommunen.

– Vi har en felanmälan som man kan ringa till så kommer vi och tittar på det.

Astrid Byrman