Jorge Chavez i Västervik när han följer rapporteringen från morgonens skalv i chilensk TV. Foto: Lennart Ackling/SR.
Västervik/Chile

Kraftig jordbävning i Chile - exchilenare följer utvecklingen

Chilenare världen över följer nu intensivt vad som sker i hemlandet efter morgonens stora skalv tio mil ut i havet från Chiles kust.

Jordbävningen inträffade vid halvåttatiden svensk tid, mitt i natten lokal tid. Uppgifterna om hur stark den var varierar, men allt från 8,3 till 8,8 på richterskalan med flera kraftiga efterskalv. Oavsett är den i särklass den kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari som uppmätte 7,0. Tsunamivarningar har utfärdats.

Jorge Chavez, chilenare som nu bor i Västervik har hela morgonen försökt ringa till släktingar och vänner i hemlandet och följer nu chilensk TV som succesivt får in rapporter om den svåra skadesituationen från olika regioner.

– Det är väldigt stor kris, det är många som ringer nu för att informera om vad som hänt, elen är borta i nästan hela Chile och telefonkontakter är också väldigt problematiskt.

Nu har chilenare i Sverige kontakt med varandra och försöker få information, och tankarna går till dem i Chile.

– Jag är mest oroligt för de vid kusten. Det är alltid så att det är de som drabbas hårdast, säger Jorge Chavez.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista