Foto: Lars-Gunnar Bengtsson/SVT.
Kalmar län

Sprutbyte aktuellt i länet

Den omdiskuterade metoden att ge tunga narkomaner rena sprutor kan bli aktuell för Kalmar län. Just nu håller sjukvården på att ta ställning till hur de ser på så kallat sprutbyte efter att oppositionspolitiker väckt frågan.

I Västervik välkomnar verksamhetschefen på psykiatriska kliniken Svante Bäck ett införande av sprutbyte för tunga narkomaner:

– Då stoppar man mer eller mindre spridningen av hepatiter och HIV, som är smittsamma sjukdomar. Däremot minskar man inte missbruket. Men man får två vinter, man minskar på smittan och man får kontakt med folk och kan börja påverka dem.

Svante Bäck poängterar att det här inte är förvaltningens officiella hållning utan hans egna åsikt. Och sprutbyte är en splittrande fråga.

Sen 2006 är sprutbyte tillåtet men landstingen får själva besluta om de vill införa det eller inte. Än så länge har bara Malmö/Lund haft sprutbyte.

Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet har nyligen tagit ställning för sprutbyte, de menar att åtgärden inte skapar nya narkomaner utan hjälper till att minska smittspridningen av HIV och Hepatit. De här myndigheterna vill att fler landsting inför möjligheten men politikerna är splittrade i frågan.

Inom Landstinget i Kalmar län rödgröna i oppositionen positiva till frågan, medans alliansen är splittrad och inte har en enad hållning.

Och Svante Bäck tycker att det finns mycket moralpanik kring frågan

– Gällde det bara vetenskap så skulle den här vården se helt annorlunda ut, för det finns mycket data på det här va, men man blundar. Det får inte vara så , vi bryr oss inte om det där.

Så det handlar mer om moral?

– Ja, jag tror det. Möjligen okunskap, säger Svante Bäck.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".