Västervik

Värdigare vård i livets slut

På Västerviks sjukhus görs under våren en satsning för att de som får avsluta sina liv där ska få det ännu finare under sina sista dagar. Särskilt utbildad personal ska finnas till hands och hemlika rum ska inredas.

De som får så kallad palliativ vård, vård i livets slutskede, kommer få bo i särskilt hemlika rum av särskilt utbildad personal.

Just nu arbetas för att iordningsställa ett par såna rum på medicinkliniken i Västervik.

I Kalmar finns sedan länge en särskild enhet för palliativ vård. I Västervik har man beslutat att gå en annan väg, att ha den palliativa vården i anslutning till de olika avdelningar där patienterna vårdats tidigare.

- Fördelen är att de får träffa samma personal, det innebär en trygghet, säger Lena Segerberg (S), sjukvårdslandstingsråd.

Sjukhusrådet på Västerviks sjukhus har nyligen tagit beslut om upprustningen. Rummen på medicinkliniken kommer stå klara om två månader. Det ska även göras något liknande på kvinnokliniken. I samband med ombyggnaden av kirurgavdelningen som blir klar nästa vår kommer också särskilt hemlika rum att inredas.

- Det är inte värdigt att stirra på en vit vägg, säger Lena Segerberg.

Utbildad personal finns redan men sjukhuset går vidare och ser om kompetensen kan stärkas ytterligare.

Att den politiska majoriteten uttalar sig i frågan idag beror inte på att det tillförs några nya pengar till satsningen. Det görs inom ramen för befintlig budget. Däremot blev det hela plötsligt aktuellt på grund av en interpellation, en fråga till landstingsfullmäktigemötet i ämnet på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista