Beredskapen höjd mot översvämningar i Emån
Emådalen

Höjd beredskap kring Emån

Vårfloden väntas bli mycket kraftig i Silverån och Emån när de stora snömängder som kommit längs ån ska smälta och beredskapen har höjts för att mildra verkningarna.

Med de stora snömängder som kommit på det Småländska höglandet i år väntas vårfloden bli mycket kraftig i Silverån och Emån om det blir en snabb snösmältning.

Risken för översvämningar är stor och det är nu höjd beredskap säger Per Olof Wernersson vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Tidigare år då Emån svämmat över sina bräddar så har det gått åt massor av pumpar, länsar och sandsäckar för att hålla vattnenmassorna i styr och rädda hus och marker.

De rsursernma räknar men med att kunna få fram även i år och med den tidigare erfarenheten så vet man i dag ungefär vad som kommer att behövas.

På Emåförbundet som håller koll på vattenflödet, snödjupet och avsmältningstakten säger man i dag att läget är under kontroll just nu. De har sänkt nivårena i vattenmagasinen för att ha marginaler.  Grundvattennivån är låg så det finns marginaler och den kommande veckan ska bli kall vilkert minskar smältningstakten.

Hasse Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista