Skivor lockar igen. Foto Elin Ericsson

Trendbrott i skivförsäljningen

Efter flera år av nedgång i musikförsäljningen bröts trenden 2009. Den totala musikförsäljningenökade med 10,2 % och det var första gången sedan år 2000 som det noterades en ökning.

- Jag tror att ipredlagen gjorde att vi fick ett uppsving när folk inte vågade ladda ner i samma utsträckning. Det är rätt kul att ha en skiva med låttexter och sådär som man kan titta på när man känner för det. Jag tror att det har lite affektionsvärde för folk, säger Magnus Gränefält som har hand om Entertainmentavdelningen på Media Markt i Kalmar.

Även vid Statoil har man märkt en ökad skivförsäljning. Där gick bolaget i förra veckan ut med att deras skivförsäljning steg med 20% under 2009. I början av 2008 startade Statoil en stor CD-satsning och Magnus Ljung som är stationsföreståndare på Statoil i Nybro tror att detta har en hel del att göra med företagets ökade skivförsäljning.

- Dels så tror jag att det är tillgängligheten samtidigt som man har satsat på något som folk vill ha och det är de nya releaserna. Det lönar sig inte att köpa på nätet och sen vänta i tre dagar, utan här kan man köpa den och få den direkt, säger Magnus Ljung.

Under 2009 var det inte bara skivförsäljningen som ökade, utan även försäljningen av digital musik via internet steg betydligt. Men Patrik Svanström som är varuhuschef på Media Markt i Kalmar tror inte att den lagliga nedladdningen helt kommer ta över CD-skivans roll.

- Vi tror ju att även om det här med tekniken finns, att du kan ladda ner, så vill man ändå ha sin skiva när det gäller vissa tillfällen. Man köper en skiva istället för en blomma eller något sådant. Men det är klart att långsiktigt tror jag att det kommer se annorlunda ut. Det är jag ganska övertygad om. Med tanke på om man tittar på den yngre generationen idag, så är de ute mycket på internet och Spotify och den trenden måste vi ha koll på säger Patrik Svanström till Sveriges Radio Kalmar.

Elin Ericsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".