Få hot mot socialarbetare leder till åtal
Mönsterås

Hot mot socialarbetare utreds inte

Två av tre förundersökningar om mordhot mot socialsekreterare leder inte till åtal. Men det finns också ett mörkertal där hot mot tjänstemän aldrig anmäls.

Det tror Cecilia Brauer som är chef för individ- och familjeomsorgen i Mönsterås och som tidigare arbetat inom flera liknande förvaltningar.

- Jag tror att det finns en risk att man skuldbelägger sig själv, säger hon.

Tjänstemännen på individ- och familjeomsorgen i Mönsterås är precis färdiga med ett program för att förebygga hot och våld. Det handlar om allt från praktiska saker, som larm och förvaring - till hur personalen bemöter människor.

- Säkerhetstänket finns ju alltid med, säger Anna-Lena Ryytty som i sitt arbete på individ- och familjeomsorgen möter människor som ofta är hårt pressade.

Själv har hon inte blivit hotad, men hon har kollegor som fått ta emot hot. Då tycker hon att det är viktigt att stötta dem.

- Det kan ju hända vem som helst och det skulle ju lika gärna kunna ha varit jag som blivit hotad.

Anna-Lena Ryytty berättar att hon tänker på att ha en snabb väg ut under vissa uppdrag.

- Om man åker hem till en klient i en akutsituation så ser man till att man parkerar bilen så att man snabbt kan ta sig därifrån.

Hon berättar också att hon tänker på att hon har nära till dörren ut ur ett rum under vissa ärenden. Inte heller klienten ska känna att den är intryckt i ett hörn, för att undvika att situationen blir hotfull.

- Det skulle i så fall också kunna utvecklas till en risksituation, säger hon.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista