1 av 2
Farliga istappar i Smedby. Foto: Tobias Sandblad/SR Kalmar
2 av 2
Smedby

Istappar skapade stor fara

Du som går under stora broar den här snörika vintern borde kanske titta extra noga efter istappar för att inte råka illa ut.

 Det är nämligen vanligt att släppa ut vatten från bron i hål. I dag stod det klart att den nybyggda bron vid travet utanför Kalmar hade jättelika istappar under sig.

Under den nybyggda logistikbron på cykel- och gångvägen ut till Smedby hänger istappar i långa rader från brons undersida. En har man precis ovanför huvudet när man tar sig fram på cykelvägen. På den fibbs stor frusen pöl. Vattnet kommer från grundavlopp, hål som gjorts i brons undersida för att leda bort det vatten som samlas under asfalten. Konstruktionen är vanlig och används på de flesta brobyggen.  

Men att det blev som det blivit här, men risk för cyklister vintertid, kom som om en överaskning för Anders Berg som var projektledare för bygget av logistikbron.

- Att det rinner vatten var vi medvetna om, säger Berg som uppmärksammade placeringen av ett av hålen vid slutbesiktningen, men vi lät det vara då det inte var i mitten av cykelbanan.

- Men vi kanske ska tänka om nu när vi ser de här istapparna.

Istapparna avlägsnades under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista