Det har varit tätt mellan villainbrotten. Foto: Elin Ericsson/SR Kalmar

Tätt mellan villainbrotten

Mer än varannnan dag under årets två första månader drabbades en villaägare av inbrott

Under januari och februari anmäldes 42 inbrott i Kalmar län. Lindsdal har varit den mest inbrottsdrabbade orten. I måndags var det dags igen. Denna gången slog tjuvarna till mot två grannar.

- Jag kom hem klockan åtta, då var det skumt i huset men sen när jag kom in såg jag att det hade varit inbrott. De hade öppnat och rotat i alla lådor och luckor och tagit guld och kontanter, säger Börje Jacobsson som hade inbrott i måndags kväll.

Börje Jacobssons granne körde iväg kvart över sju och 45 minuter efter kommer Börje Jacobsson hem. Under den tiden hann inbrottstjuvarna vara inne i båda husen.

- Det var ju inget vidare att se att det varit inbrott. Man tror ju inte att det ska hända, men det gör det ju. Jag har inte hunnit smälta det än, säger Börje Jacobsson.

Som villaägare kan du skydda dig mot inbrotten. Det gäller bara att ta till några enkla åtgärder.

- Det bästa man kan göra är egentligen att sätta upp ett inbrottslarm. Det kostar ju pengar men bryter någon larmet och hela huset börjar låta, då är man ju inte kvar, säger Ulf Karlsson, informationschef på polisen i Kalmar.

Många av inbrotten görs på eftermiddagen och kvällen. Så det är viktigt att man har ljuset tänt  och kanske till och med en lampa på gården som tänds när någon går förbi.

- Sen gäller det ju att ha bra grannar som är uppmärksamma. Om man reser bort sak man försöka få det att se bebott ut, att man tar undan post och gör iordning så att inte hela uppgången är full av snö, för annars förstår man ju att här har ingen varit hemma på länge. Det finns små tips som kan underlätta, avslutar Ulf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista