Utförsäkrad rädd för att vräkas

Vid årsskiftet skrevs omkring 550 personer ut ur sjukförsäkringssystemet i Kalmar län.

Nu ska de söka jobb istället, men systemet har fått skarp kritik både från politiker och fackförbund. En av de som utförsäkrats är Agnetha Fransson som nu får så låg ersättning att hon är rädd för att bli vräkt.

Agnetha Fransson har försvagade händer och värk i kroppen. Värst är det på nätterna. Under många år jobbade hon på en fönsterfabrik men efter att hon blev sjuk fick hon sluta där. Sedan dess har hon varit sjukskriven i drygt fem år. Vid årsskiftet blev hon precis som många andra utskriven ur sjukförsäkringssystemet och nu är hon istället inskriven på arbetsförmedlingen, men något jobb har hon inte stort hopp om att hitta.

Med sjukersättningen fick Agnetha ut 10.500 kronor i månaden och det klarade hon sig på. Men sedan årsskiftet har hon nu 3.500 kronor i månaden att leva på. Från a-kassan har hon fått beskedet att de inte vill ha henne som medlem. Hon har varit sjuk för länge. Från Socialtjänsten har hon än så länge inte kunnat få någon hjälp och nu är hon rädd att bli vräkt för hon har inte kunnat betala hyran på två månader.

-Det går inte. Visst jag kan leva på vatten men jag vill ju ha mitt hem. Jag vill inte bli vräkt, säger hon.

Vid årskiftet skrevs 550 personer i Kalmar län ut ur sjukförsäkringssystemet. Alla hade varit sjukskrivna under lång tid, minst två och ett halvt år enligt Försäkringskassan. En del av dem har kunnat få ersättning från a-kassan, men en del har som Agnetha bara kunnat få ett lägsta grundbelopp. De nya reglerna gör att det införs en tidsgräns för hur länge man kan vara sjukskriven på ett år och bara om man har en allvarlig sjukdom kan det bli tal om sjukskrivning under flera år.

Fackförbundet ST gick nyligen ut och kritiserade regeringen för förändringarna i sjukersättningen, en undersökning de har gjort visar att de flesta utförsäkrade i första hand är i behov av vård.

För Agnetha Fransson har tiden sedan årsskiftet varit mycket jobbig

-Jag hade gärna jobbat om jag hade kunnat. Man vill ju inte vara sjukskriven men kroppen vill det, säger hon.

Sigrid Ingesson

sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".