Öland

Stängd kyrka öppnas igen

Ventlinge kyrka på södra Öland som under flera år varit stängd på grund av problem med mögel och dålig luft ska nu renoveras.

Länsstyrelsen har gett tillstånd att lägga in ett helt nytt golv och att inte behöva sätta tillbaka kyrkbänkarna, utan istället satsa på ett mer flexibelt kyrkorum.

Kyrkan som från början är från 1100-talet men byggdes till i början av 1800-talet är lämplig för ett radikalt försök att utveckla verksamheten i en mer flexibel riktning genom att tillåta en genomgripande förändring av kyrkorummet, säger länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

- Kyrkan får ett helt nytt uttryck, anpassat till dagens situation och kan, sedd i ett framtidsperspektiv, bli en intressant exponent för vår tids sökande efter nya former för bruket av våra kyrkobyggnader, heter det i meddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".