Linn Sjögren gillar att träna på arbetstid. Foto: Nick Näslund
Kalmar

Träning på arbetstid populärt tvång

Vad skulle du säga om din arbetsgivare tvingade dig att träna på arbetstid?

De anställda på företaget Kalmar Vatten verkar inte ha något emot det - där har obligatorisk träning varit verklighet i snart tre år.

- Det känns ju bra att förebygga en skada istället för att börja bygga upp efter att man skadat sig, säger Johan Strömberg som är en av de anställda.

När Sveriges Radio Kalmar träffar honom står han i arbetskläderna på en av Kalmars snöiga gator. Bakom honom har grävmaskiner rivit hål i marken. Johan Strömbergs arbete är tungt och det finns risk för arbetsskador.

- Med träning på jobbet känns det lite som att man ligger steget före, säger han.

På det kommunala företaget Kalmar Vatten måste alla anställda träna ett par gånger i veckan. De flesta träningstillfällen sker på gym, som företaget har avtal med. Där sker också de hälsokontroller som nu visar resultat.

- Hälsan har blivit bättre, säger Linn Sjögren och visar i en pärm på sitt kontor i den äldre byggnad på Trädgårdsgatan i Kalmar där företagets huvudkontor ligger.

- Alla är jättenöjda och tycker att det är jättepositivt att kunna få träna på arbetstid.

Projektet har i höst pågått i tre år och ska då utvärderas. Arbetssättet får stöd av Ulrica von Thiele Schwarz som på Stockholms universitet har forskat om träning på jobbet.

- Den som tränar på arbetstid fick lägre blodsockernivåer och mindre besvär med axlar och nacke, berättar hon.

- Vi tittade också på hur sjukskrivningarna förändrades under perioden och sjukfrånvaron sjönk enligt den preliminära analysen.

Nick Näslund

nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".