Huset där det väpnade rånet ägde rum. Foto: Hasse Carlsson/SR Kalmar
Västervik

Villarånare i Västervik åtalade

De båda männen, en 21-årig idrottsstjärna och en 23-åring, båda hemmahörande i Norrköping, rånade företagaren Peeter Rais och hans son i deras hem i Västervik i februari. Idag åtalades de båda rånarna för grovt rån och olaga frihetsberövande.

Rånarna trängde sig in i villan i Västervik beväpnade med pistol och kniv. De bakband pappan och sonen och stängde in dem i en garderob. Rånarna som efter rånet flydde norrut med bil kunde gripas efter några timmar sedan de kört fast i snön, på en småväg någon mil norr om Västervik.

Av förhören med de båda rånarna framkommer att de erkänner rånet och de faktiska omständigheterna, men de nekar till att brottet ska anses som grovt.

Samtidigt är det mycket som är oklart. De berättar att de båda träffades genom idrotten och en av rånarna är en mycket känt elitidrottsman i sin hemstad Norrköping.

Anledningen till rånet var pengar eftersom de båda hade ansträngd ekonomi, men varför och hur de valde just Peeter Rais i Västervik som rånoffer är oklart. Rånarna hävdar i förhören att de fått tips av en tredje person om att det skulle finnas mycket pengar i huset. Men vem det är som tipsat dem vill de inte säga, men vid ett tillfälle säger de i förhören att man inte gör sådana här rån gratis, vilket kan tyda på att de utfört rånet på uppdrag av någon annan.

Polisen har genom telefonavlyssningar och en beslagtagen dator kunnat kartlägga att en användare i datorn varit i kontakt med de båda rånarna. Och det är en mycket omfattande lista på telefonsamtal och SMS som åklagaren kommer lägga fram vid rättegången som hålls den 12 mars.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista