Det är inte för sent att rädda Östersjön, enligt miljökunniga runt Östersjön. Foto: Simon Leijnse/SR
Kalmar län

Samling för att rädda Östersjön

Det är inte försent att rädda Östersjön från övergödning och utsläpp. Men bara om vi börjar nu och om vi får med såväl politiker som vanligt folk på tåget. Det var ett av budskapen när miljökunniga från flera länder runt Östersjön besökte Kalmar län.

- Det är sent, men inte för sent, och som du ser så går det att få resultat säger Kinga Skuza, en av ett fyrtotal deltagare i EU-projektet Moment som under onsdagen och torsdagen åkte runt och studera flera lyckade projekt, som här i ett fiskeläge i södra Kalmarsund där dom fick se och höra om den uppmärksammade satsningen på att låta musslorna jobba med att rena Östersjön.

Mötet är det andra i det treåriga projekt där yrkesverksamma från Sverige, Litauen, Ryssland och Polen är med, och det ska bli mer än bara prat framöver lovar dom. Konkret handlar det om avloppsrening, anlägga våtmarker, testa nya reningstekniker och även starta vattenråd, lokala grupper med människor som bor och verkar kring ett vattendrag som mynnar ut i Östersjön.

Några pilotområden har valts ut, tre här i Kalmar län, som Bruatorpsån i Torsås kommun där Stan Weyns är redo att ta tag i satsningar kring Grisbäcken, där det precis som alltid är A och O att dom boende är med på tåget.

- Det är bara det som gäller. Man kan ha en tanke som är den bästa som i hela världen för mig, men jag behöver en markägare, någon som bor där, jag kan göra ingenting utan dom, säger Stan Weyns.

Men det kommer gå olika fort, det är ett som är säkert, för medan Stan och dom svenska deltagarna kan börja direkt med att engagera markägare och andra, så måste man i andra länder ofta börja med att få med sig politiker och myndigheter.

- I Polen har vi inte samma tradition som Sverige, säger Kinga Skuza.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".