1 av 2
Ljunghaga i Nybro kommun där en tillfällig avdelning öppnat för att kommunen ska klara platsgarantin inom barnomsorgen. Foto: Sigrid Ingesson/SR Kalmar.
2 av 2
Den tillfälliga avdelningen Snäckan på Ljunghaga i Nybro är just färdiginredd för att ta emot barn för inskolning. Foto: Sigrid Ingesson/ SR
Kalmar län

Tillfälliga lösningar i förskolan

Antalet små barn som vill ha plats på förskola är många just nu. Flera kommuner i länet har överfulla förskolor och några har till och med fått öppna extra avdelningar för att klara trycket.

På avdelningen Snäckan som öppnats på Ljunghaga i Nybro håller man på att göra färdigt det sista samtidigt som flera små barn just nu skolas in.

I Nybro har kommunen fått öppna två extra tillfälliga avdelningar för att klara av platsgarantin i barnomsorgen för 32 nya barn nu i vår. Men trots den tillfälliga lösningen verkar de flesta föräldrar nöjda enligt förskoleläraren Ulrika Bender.

- De flesta är glada över att ha fått en plats här, sen kommer de få en ordinarie plats där de önskat till hösten, säger Ulrika Bender.

Problemen med många barn under våren är inte unik för Nybro. I Kalmar län har flera kommuner nu överfulla avdelningar och i Kalmar har man också fått ta till tillfälliga lösningar.

Det är samma sak i hela landet. Förra våren hade 42 av Sveriges kommuner svårt att uppfylla platsgarantin, det är tre gånger så många som under hösten innan, enligt en undersökning från Skolverket. Många kommuner skapade då tillfälliga lösningar för att klara platsgarantin, något som fick kritik från Skolverket.

Marita Blom som är rektor för de tillfälliga avdelningarna i Nybro tycker lösningen är okej.

-Det är klart att det bästa är om man kan vara på samma avdelning men vi har gjort det här för att det ska bli så bra som möjligt både för barnen och föräldrarna.

En del av kritiken från Skolverket gick ut på att miljön för små barn blir otrygg om man bara skapar tillfälliga lösningar och håller på och pusslar med personal hit och dit.

I Trekanten utanför Kalmar har överfulla kommunala förskolor fått några förskolelärare att öppna eget. Lotta Högstedt-Nilsson är en av de förskolelärare som fick nog av av pusslandet i den kommunala förskolan och istället startade förskolan Hjärtat.

-Vi känner att det är viktigt att barn idag ska få möjlighet att välja den lilla förskolan. Vi är fyra vuxna och vi ska inte ha fler än 22 barn här, säger hon.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista