1 av 2
Hagby rundkyrka har fått stängas på grund av mögelproblem. Foto: Leif Johansson/SR.
2 av 2
En lapp på dörren till kyrkan vittnar om att kyrkan är stängd. Foto: Leif Johansson/SR.
Hagby

Kyrkan stängd på grund av mögel

Elvahundratalskyrkan i Hagby söder om Kalmar har stängts. Det är mögel under golvet som har upptäckts i kyrkan som bara är en i raden av kyrkor där man upptäckt mögelangrepp.

Nu kommer kyrkan att hållas stängd tills man kunnat sanera och göra i ordning kyrkan.

– När vi gjorde textilinventering förra året märktes lite dofter i sakristian, säger Lars Graaf kyrkoherde i Södermöre pastorat.

Senare gjorde man en större undersökning av kyrkan när man planerade en handikappanpassning och då upptäcktes möglet.

Men Hagby kyrka är långt ifrån den enda som drabbats av mögel. I Växjö stift är runt tio procent av kyrkorna drabbade. Problemen härstammar från 1930-40-talet när man började sätta in impregnerat golv för att slippa byta golv lika ofta som tidigare.

Det fungerade till en början, men på senare tid har man tvingats spara på uppvärmningskostanden i många kyrkor genom att stänga av värmen när det inte varit verksamhet där.

Det har gjort att fukt samlats i golven på kyrkorna och mögel fått fäste, dessutom gör möglet så att kemikalier i impregneringen läcker, något som kan vara hälsovådligt.

Så nu är kyrkan i Hagby stängd i väntan på att problemen ska åtgärdas. Och det kan ta tid, dels vill man inte ha tillbaka problemen, dessutom är det känsligt vad man gör i kyrkan. Inte minst i Haby som har en av bara några få rundkyrkor i Sverige.

– Det kommer att ta lång tid, ett år låter som en mycket positiv förhoppning, jag befarar att det kan bli längre, säger Lars Graaf.

Renoveringen beräknas kosta minst 15 miljoner kronor.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".