Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang ska locka studenter med nya utbildningar. Foto: Malin Ulfhager/SR

Färre studenter i framtiden

Högskolorna och universiteten runt om i Sverige går just nu för högtryck. Men det kommer inte att hålla i sig. Inom två till tre år kommer studentantalet att sjunka kraftigt, enligt en prognos från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

– Jag tror att det kommer att påverka oss, naturligtvis. Samtidigt ska man vara medveten om att många av våra studenter är ju inte studenter som kommer direkt ifrån gymnasiet, säger Stephen Hwang som är rektor på Linnéuniversitetet.

CSN varnar för att intresset hos ungdomar att läsa vidare kommer att minska rejält. Den största orsaken är att årskullarna från gymnasiet kommer bli allt mindre, vilket gör att färre kan söka en högre utbildning. På Linnéuniversitetet är stategin inför en eventuell nedgång att tänka över sitt utbildningsutbud.

– Och vi förbereder ju för ett antal nya utbildningar där vi tror att vi kan locka nya studenter. På det sättet så kan vi fortfarande stå oss starka även om det totala studentpopulationen går ner, då har vi attraktiva utbildningar, förklarar Stephen Hwang.

Hur många studenter kan ni tappa i antal innan det blir ett problem?

– Svår fråga naturligtvis. Den största delen av våra intäkter går till att betala löner, och i slutändan, om det blir en minskning får vi minska vår personal, säger Stephen Hwang.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista