Malmö FF tror på lägre priser.
fotboll

Mager försäljning av allsvenska spelare

Det ekonomiska läget ser mycket olika ut för de allsvenska klubbarna inför säsongsstarten. En sak som påverkar klubbarnas resultat mer än något annat är försäljningar av spelare. Men lågkonjunkturen märks på spelarmarknaden, där det är mycket lite aktivitet just nu.

– Just i år så är det tveklöst så att priserna på spelare har gått ner. Det har aldrig varit så mycket duktiga spelare klubblösa eller kontraktslösa, som ett direkt resultat av lågkonjunkturen och finanskrisen, säger Malmö FF:s vd Pelle Svensson.

Vad tror du om de fall där spelare lämnar för övergångar till utlandet?

– Just nu står det väldigt stilla på spelartransfer-marknaden. Det är globalt, och då är naturligtvis vi en del i den karusellen. Det är otroligt låg aktivitet på transfermarknaden just nu.

Malmö FF:s vd Pelle Svensson tror alltså på lägre priser på spelare i år jämfört med i fjol. Och det gör en dryg tredjedel av de allsvenska klubbarna. Ungefär lika många tror på oförändrade priser, visar Ekots enkät.

Att spelarmarknaden påverkats är klart. Gais ville sälja sin toppspelare Wanderson Do Carmo under fjolåret, men klubben fick inte några bud på honom. Fast Gais klubbdirektör Sebastian Arby tror att marknaden kommer ljusna i år.

– Normalt brukar man kunna sälja spelare som inte platsar. Antingen till andra föreningar, superettan, eller utländska lag. I Norge förra året var det ingen som ville köpa spelare i princip. Vi såg norska föreningar som gick i konkurs. Superettans lag har definitivt inte råd att köpa spelare, de har sämre ekonomi än de allsvenska lagen. Vi hoppas på en förbättring i det här fallet, 2009 var extremt tufft, säger Sebastian Arby.

Och som Ekot har rapporterat så ser det ekonomiska läget mycket olika ut för de allsvenska klubbarna. Och en sak som skiljer resultaten åt är helt enkelt om någon eller några spelare sålts dyrt.

Halmstad sålde flera spelare under 2008, och året slutade med en vinst på 17 miljoner kronor. Under fjolåret såldes färre spelare och klubben gjorde en förlust på 9 miljoner kronor.

Och självklart finns den motsatta historien, under åren har flera klubbar köpt in dyra spelare som ändå inte lyckats på planen. Resultatet - raserade ekonomier för klubbarna.

Och i krisens spår satsar nu många klubbar på att ta fram egna spelare. En av de klubbarna är Örebro där Jan Karlsson är vd.

– Vi vill ha en grundstomme när det gäller unga talangar som helst tas om han och byggs upp via närregionen. Och satsa pengar framförallt. Tjänar vi pengar ska vi satsa pengar på just talangutveckling, säger Jan Karlsson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

I samarbete med Ekot i Göteborg och Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista