1 av 2
2 av 2
Borgholm

Lublin ett problem för många

Per Lublin verkar när Sveriges Radio Kalmar träffar honom vara oberörd av den senaste tidens händelser, men han kan heller inte motivera det politiska syftet med sitt agerande utan säger att han bedriver undersökande journalistik på sin blogg.

Därför har han begärt ut över 800 mail från Lisbeth Lennartsson (C), Eddie Forsman (M) och Lars Frick som är kommunchef. Begäran har sysselsatt ett antal av kommunens tjänstemän på heltid. Men samtidigt vill Lublin inte betala för mailkopiorna.

Lublin menar att han skulle kunna få mailen vidarebefodrade elektroniskt, men kommunen behöver bara enligt tryckfrihetsförordningen att bara lämna ut elektroniska handlingar i pappersform, vilket man gör.

Fotograferar handlingar

Istället står Lublin i kommunhusets reception och fotograferar av handlingarna, något som tjänstemännen upplever som mycket jobbigt.

Lars Frick som är kommunchef i Borgholms kommun säger att många av de anställda i kommunhuset ser Per Lublin som ett arbetsmiljöproblem och mår mycket dåligt.

– Man känner sig utsatt och man känner obehag, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Kommunen har anmält Lublin som ett arbetsmiljöärende till Arbetsmiljöverket, men det går inte att göra något när det handlar om en politiker och offentliga handlingar.

Lars Frick säger att det gått så långt att många i personalen inte vill ha med Lublin att göra längre.

– Jag har som ansvarig chef fått lova viss personal att slippa kontakt med Per Lublin, säger han.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista