1 av 2
Dörren till det nya tingsstället i Västervik. Foto: Lennart Ackling/SR.
2 av 2
Den kvartett som skötte första förhandlingsdagen på nya tingsstället i Västervik. Från vänster: advokat Paul Ekstrand, åklagare Bo Svensson, lagman Bo Lundgren och väktaren Jan Bjerklid. Foto: Lennart Ackling/SR.
Västervik

Nya tingsstället igång

I Västervik var det dag var det premiär för det nya tingsstället där rättegångar kommer hållas framöver. Tingsstället är inrymd i ett gammalt palatsliknande hus vid Esplanaden.

Men det var inte helt klart när den första förhandlingen hölls på den nya tingsstället idag. All teknik var tillexempel inte installerad så lagmannen Bo Lundgren fick själv kalla in parterna till första förhandlingen.

Advokaten Paul Ekstrand säger att den här satsningen nu borgar för att tingstället verkligen blir kvar i Västervik.

– Utan det vore det svårt för många advokater att på sikt bo kvar i norra länsdelen, säger han.

Och lagman Bo Lundgren säger att det känns helt rätt att en stad av Västerviks storlek ska ha ett tingställe.

– Det är alldeles för långa avstånd till de närmaste tingsrätterna, både för personal och besökare.

I väntan på att det nya tingstället blev klart har verksamheten varit förlagd till tingstället i Oskarshamn. I de gamla lokalerna, det som var tingsrätt i Västervik håller man som bäst på att bygga om, huset ska bli kommunhus senare i år.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".