Fiskarna dör under isen

Den långa vintern slår hårt mot länets grunda sjöar. De snötäckta isarna hindrar syresättningen av sjövattnet och fiskar och kräftor får nu allt svårare att andas och kan i värsta fall kvävas.

– Det kan slå ut fiskebeståndet nästan helt och hållet, den här vintern kan det vara en del mindre sjöar som drabbas av att det är mycket död fisk när isen lossnar, säger Olof Lessmark på Länsstyrelsen.

Fiskeexpertern Olof Lessmark på Länsstyrelsen borrar sig genom den tjocka isen och säger att isarna är täckta med mycket snö som hindrar solen från av stråla ner. Växtplankton som syresätter vattnet får då inte tillräckligt med sol och det gör att sjövattnet inte syresätts.

 I år är isarna rekordtjocka och det är framförallt i de grunda sjöarna med djup på en till en och en halv meter som kräftor och fisk kan drabbas av syrebrist.

 – Mest känsliga är laxartade fiskar som öring och siklöja. De mest tåliga är sutare, och i grunda sjöar kan det bli så att övrig fisk slås ut och att det bara blir sutare som leker på våren, säger Olof Lessmark.

 Hur går det då för de fiskar som är känsligast, kan ett helt fiskbestånd slås ut?

– Med fiskbestånden är det så väl inrättat att det är några som överlever. När det är så fisktomt klarar sig ynglen väldigt bra och fiskbestånden kommer tillbaka ganska snabbt, säger Olof Lessmark.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista