Unionens förhandlingschef Niklas Hjert talar om för medlemmarna via Youtube vad han tycker om medlarnas bud. Skärmdump från Unionens hemsida.

Industrin allt närmre konflikt

Avtalsförhandlingarna inom industrin går mycket trögt. Det senaste medlarebudet som kom i helgen, sa samtliga industrifackförbund nej till.

Budet innehöll förslag på 0,7 procent lönehöjning under 12 månaders tid, en lägre nivå än den som gavs i det förra budet.

– Vi anser att det förslaget är en provokation.

Unionen har 10.000 medlemmar inom industrin i Småland och på Öland som berörs av de förhandlingar som pågår. Men medlarbudet är inget facket kan acceptera. Budet innehåller alldeles för låga löneökningar, och inget centralt avtal, något som enligt Inger Rutensköld är mycket viktigt. Annars finns risken att en del medlemmar blir helt utan lönehöjningar.

Enligt henne skulle det liggande budet innebära tvärstopp i ekonomin, eftersom det inte ger några reallöneökningar. Inflationen skulle helt enkelt äta upp lönen.

Och det finns pengar, enligt Inger Rutensköld, och hänvisar till Svenskt Näringslivs egen konjunkturrapport som kom i veckan och som visar på en ökande optimism bland företagen. Unionen menar att arbetsgivarna inte tar sitt ansvar. Det gör däremot Unionen, tycker Inger Rutensköld.

– Vi är en part som vill sätta oss vid förhandlingsbordet, vilket inte den andra parten i det här fallet vill.

Den andra parten är Teknikarbetsgivarna.

Fotnot: Unionen organiserar tjänstemän i den privata sektorn. De aktuella förhandlingarna gäller industribranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".