Kalmar

Vill göra fler fetmaoperationer

Överläkaren Peter Möller på kirurgkliniken i Kalmar vill göra 364 fler gastric bypassoperationer  om året framöver eftersom behovet och efterfrågan har ökat.

Förra året genomföres 60 gastric bypass operationer i Kalmar, men behovet är långt mycket större menar Peter Möller.

– Tyvärr är det så att det är den enda metoden att skapa bestående viktnedgång hos de här människorna, säger Peter Möller.

Vid gastrisk bypass kopplas magsäcken bort eller minskas till storleken av ett hönsägg och även delar av tarmen förbikopplas och går direkt på magsäcken eller matstrupen. Operationen görs med titthålsteknik och patienten kan åka hem redan dagen efter, men får börja leva på flytande föda i ett par veckor innan man går in på mer fast föda.

Gastrisk bypass anses vara den mest effektiva, och över tid den mest hållbara, metoden för viktreduktion. Fördelarna för patienten är ett bättre och hälsosammare liv samt att samhällskostnaderna minskar då dyrbar vård för fetmarelaterade sjukdomar elimineras i stor utsträckning.

Operationen genomförs sedan 2007 i Kalmar och sedan en kort tid tillbaka genomförs den även på sjukhuset i Västervik.

Den som vill ha en operation måste i regel ha ett BMI över 50 och blir remitterad av läkare, men har man andra komplicerade sjukdomar kan ett lägre BMI berättiga till operationen.

Och att behovet ökat säger Peter Möller beror bland annat på att de som redan har opererat sig har gjort intresset större hos bekanta och andra överviktiga. Och det kommer bli fler som kommer behöva den.

– Vi har ju en fetmaepedemi i Sverige och i världen. Vi ligger ju tio år efter USA så det är bara tt vänta och se tyvärr, säger Peter Möller.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista