Det har varit mycket inbrott den senaste tiden. Foto: Elin Ericsson/SR
KALMAR LÄN

Polisen jagar organiserade tjuvar

Polisen arbetar just nu intensivt med att försöka lösa de många villainbrott som inträffat de senaste månaderna i Kalmar och Kronobergs län. En särskild grupp är tillsatt och man tror att det kan röra sig om en liga.

- Det är vissa detaljer som verkar överensstämma med Kronobergs län, säger  Ulf Juhlin  som är förundersökningsledare på polisen i Kalmar län.
Exakt vilka likheter mellan de lika inbrotten som Polisen har sett vill inte Ulf Juhlin gå in på, men det finns alltså en del som tyder på att det handlar om välorganiserade tjuvar som gör inbrotten i ett stort område.

Sen i julas har omkring 50 villaägare fått sina villor länsade och runt 20 poliser i Kalmar och Kronobergs län arbetar med att få fast de personer som man misstänker kan ingå i en liga. Bland annat genom att spana i de områden som tidigare utsatts för många inbrott.  I förra veckan var polisen bara minuter ifrån att gripa två inbrottstjuvar på bar gärning vid ett inbrott i Lindsdal, men lyckades inte, och att tjuvarna verkar vara ute efter kontanter eller smycken och inte stjäl vad som helst de kommer över är något som får Ulf Juhlin att tro att det handlar om väl organiserade brottslingar:

- Det verkar vara någon slags organiserad from när man inriktar sig på att ta de här små och värdefulla sakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".