KALMAR

Adapt ska vässa akutbedömningar

De sjuksköterskor du möter på akuten förväntas framöver kunna göra ännu mer träffsäkra bedömningar av vilka patienter som ska prioriteras och hur de ska slussas vidare.

Provsvar och sjukdomssymtom värderas på en femgradig skala enligt en modell som började användas i Kalmar på måndagen och finns i Västervik och Oskarshamn sen en tid tillbaka.

- Det känns jättekul att komma igång, säger sjuksköterskan Karin Falk på akuten i Kalmar började ställa frågor till patienterna enligt den nya manualen för första gången i morse.

De sjuksköterskor du möter allra först på akuten som ställer frågor om dina symtom och tar prover på dig har sen länge gjort prioriteringar av vilka patienter som t ex först behöver träffa en läkare. Men med den nya metoden Adapt som funnits i Sverige några år blir det hela ännu mer strukturerat och sannolikheten minskar för att ett visst fall bedöms olika av olika personal.

Det blir också mer tydligt vilka fall som inte alls behöver hänvisas till en läkare på akuten tror avdelningschef Helena Berglund.

- Det skulle kunna vara patienter som företrädesvis skulle kunna tas om hand inom primärvården, eller på en specialistmottagning på sjukhuset, det skulle kunna vara egenråd, eller att man tas om hand av våra sjuksköterskor.

Varje mätvärde eller svar du ger till sjuksköterskan leder till en viss färg på en femgradig skala där rött t ex står för akut, men patienterna kommer nog inte märka någon direkt skillnad i sitt möte med sjuksköterskan.

Det nya arbetssättet infördes först i Oskarshamn, för tre månader i Västervik, och finns från och med på måndagen även på akuten i Kalmar, där förutom sjuksköterskorna också ambulanspersonalen ställer frågor på samma sätt.

Vilket innebär ytterligare en fördel.

- Det kommer innebära att vi kommunicerar patienterna på exakt samma sätt, säger Helena Berglund, som menar att personalen akuten vet precis vad som väntar dom när ambulansen kommer in.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista