Eleverna Antonio Bolander, Mattias de Graaf,Ottilia Eriksson tillsammans med rektor Per Malmquist på Skansenskolan.Foto Mia Wendel/SR

50.000 elever känner sig mobbade

Över 50.000 elever från fjärde klass till gymnasiet anser sig vara mobbade. Trots att det sedan ett år är lagstadgat att all skolor ska ha en likabehandlingsplan så finns brister över hela landet.

Sedan ett år är det lagstadgat att alla skolor ska ha en likabehandlingsplan och i Kalmar län tas nu krafttag mot mobbning och kränkning på våra skolor. Skolverket uppger att över 50 000 elever från fjärde klass till och med gymnasiet har ansett sig vara mobbade. Det innebär i snitt drygt en elev per klass.

Skolinspektionen har granskat 50 skolor i landet och funnit brister i likabehandlingsplanerna.

Skansenskolan i Mörbylånga är en av de granskade skolorna och där ska man nu i ännu högre grad låta likabehandlingsarbetet ingå som en naturlig del.

- Det är viktigt att lyssna på eleverna och ta del av deras kunskap och upplevelser, säger rektor Per Malmqvist till Sveriges Radio Kalmar.

Rebecca Bornlid, elevrådsordförande på Vasaskolan i Kalmar, tror att likabehandlingsplanerna gör att mobbningen minskar. Att flera kan känna sig trygga om lärare och elever tillsammans arbetar för en god skolmiljö.

Skolpsykolog Eva Fristorp på Barn-och ungdomsförvaltningen i Kalmar anser att det pedagogiska ledarskapet är A och O för att förebygga mobbning.

- Mer vuxennärvaro behövs i skolorna, säger hon.

Mia Wendel
mia.wendel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista