Ulf Eriksson, operativ chef vid polisen i Kalmar län. Foto: Lennart Ackling/SR

Länspoliser bäst att lösa brott

Polisen i Kalmar län är bäst av alla polismyndigheter i landet på att lösa brott. Det visar polisens senaste statistik från årets första månader.

Drygt 17 procent av alla anmälda brott leder till åtal i länet och det är alltså bäst i landet. Enligt polisens operativa chef Ulf Ericsson är det en effektivisering av utredarnas arbete som gett goda resultat. Utredarna koncentrerar sig på de brott där det verkar finnas en hyfsad möjlighet att hitta en gärningsman. De ärenden där det inte finns bevisning och där det verkar svårt att hitta en gärningsman lägger man nu ner snabbare. Under senare tid har man också tagit in extra personal för att beta av gamla utredningar.

Kalmar län har förhållandevis låg brottslighet jämfört med Sverige i övrigt. Vi har den tredje lägsta kriminaliteten i Sverige om man räknar antalet anmälda brott, enligt polisens senaste statistik. Det kan vara ett resultat av polisens förebyggande arbete där man har koncentrerat sig på återfallsförbrytarna den senaste tiden.

-Man bedriver spaning mot dem, man rapporter dem för minsta förseelse och det här dämpar deras kriminalitet. Jag tror att det här goda resultatet är en effekt av det arbetet, säger Ulf Ericsson, operativ chef polisen i Kalmar län.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista