Överläkare Esben Jörgensen menar att sabben minskar i Kalmar län. Foto Tobias Sandblad/SR
KALMAR LÄN

Skabben minskar i Kalmar län

Parasiten skabb som senaste åren drabbat många ungdomar och även skapat epedimier på flera äldreboenden minskar nu i omfattning i Kalmar län.

Skabben dök upp som ett problem i Kalmar län för fyra-fem år sen då flera drabbade i veckan plötsligt kom till hudkliniken. Den spreds snabbt då det inte fanns någon beredskap ute i samhället. Men läget har stabiliserats väsentligt.
- Sista halvåret är det någon gång i veckan eller ett par i månaden, säger Esben Techau Jörgensen, överläkare och verksamhetschef för hudkliniken vid länssjukhuset i Kalmar.

Skabb är ett mycket litet spindeldjur som gräver sig in i huden, ofta på ställen där den är tunn, och lägger ägg som kläcks och skapar fruktansvärd klåda. Den har drabbat Sverige i cykler om 15-20 år och återkom senast för fyra-fem år sen.
Den sprids oftast mellan ungdomar som umgås tätt, men har också drabbat äldreboenden på flera håll i Sverige, i Kalmar t ex på Öland och i Misterhult i Oskarshamns kommun.

Idag har medvetenheten ökat bland anställda på äldreboenden, inom skolhälsovården och på vårdcentralerna som skickar misstänkt skabb till hudkliniken som kan fastställa att det verkligen är skabb och dom drabbade får en salva att stryka på huden. Men helt kvitt skabben är svårt att bli eftersom det krävs att man sköter behandlingen omsorgsfullt.

- Det finns kvar. Även om ungdomarna är väl medvetna om det. Men sen behandlar de sig själva och sen behandlar de sig inte rätt, säger Esben Techau Jörgensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista