Så här har det inte sett ut i vinter. Foto: Michael Wall/SVT Bild
Kalmar

För kallt för vinterbadare

Den hårda och långa vintern har ställt till det ordentligt för vinterbadarna. Elisabeth Hamrin och hennes kompisar har inte kunnat bada sedan julafton på grund av den tjocka isen.

- När det är is och vi inte kan ha någon vak, då måste vi göra uppehåll. Jag tror aldrig vi haft så här långt uppehåll sedan vi började, säger Elisabeth Hamrin.

Elisabeth Hamrin, Inga Adolsson, Birgitta Fransson och Ulla Karlsson är kända i Kalmar. Det är tanterna som inte är rädda att trotsa kyla och vind för att bada hela vintern - oavsett hur mycket termometern visar.

Men för första gången på tio år är de tvungna att ta ett långt uppehåll från vattnet. Saknaden är stor.

- Jag saknar det. Man måste ha den där kicken på morgonen för att riktigt få komma igång.

För dem handlar det mer om än att bara vara vinterbadare. Det är ett sätt att umgås, ha kul och bygga ett socialtnätverk. Till exempel firas födelsedagar och julaftnar på bryggan. Det är där de fikar efter ett dopp, pratar om sin vardag och delar med sig av sina livserfarenheter.

Det är gemenskapen som driver. Men det allra roligaste är naturupplevelserna som bara kan upplevas på morgonen säger dem gemensamt.

Banna Thioubou
banna.thioubou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista