På Norrby Gård finns 700 lamm och 400 tackor i samma stall. Foto: Daniel Öhman och Malin Olofsson/SR.

Kritik mot satsning på innelamm

Omkring vart femte svenskt lamm hålls instängt hela sitt liv och får aldrig gå ut, visar en granskning som Ekot har gjort i samarbete med Svenska Dagbladet.

- Vi tycker djurskyddsmässigt att det här är förkastligt, säger Sven Stensson från Isgärde på Öland som är förbundsordförande för Djurskyddet Sverige.

Sverige som ofta gått i bräschen för att ge djur bättre skydd och tog bort burarna för grisar och hönor t ex leder nu paradoxalt utvecklingen i världen mot en mer industriell lammproduktion.

Den ökande efterfrågan på lammkött gör att dom svenska lammproducenterna satsar stort på intensiv uppfödning inomhus.

Tomas Olsson som är ordförande i intresseorganisationen Svenska Lammproducenterna, ser det som en positiv utveckling som gör att vi kan få färskt svenskt lammkött året runt och säger att han också har kontroll över djuren när dom är inne och direkt ser om något inte mår bra.

Men Sven Stensson är skeptisk och tror också att konsumenterna kommer bli det.

- När folk får veta att den traditonella svenska fårhagen med skuggande lamm är hotad av någon slags broileruppfödning, då tror jag konsumenterna kommer reagera negativt på det.

Satsningen på innelamm kan bara vara början. På Gotland pågår ett pilotprojekt att avla fram biffiga köttlamm, som jordbruksverket gett dispens för.

- Den ser mer ut som en ko eller liknande, och där har vi en farhåga att det ska bli problem med dom, säger Sven Stensson från Djurskydd Sverige, som kommer ta en diskussion med jordbruksverket i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista