Ishockey

Länslag rustar för bra kvalstart

Kvalserien till ishockeyallsvenskan får en rivstart med två matcher av derbykaraktär där mötet mellan Nybro och Oskarshamn kan locka till fullsatt Victoriahall för första gången den här säsongen. Länslagen kommer till kvalet med olika förutsättningar men samma mål.

Nybro Vikings går in kvalet med en uppåtgående formkurva utan att ha haft någon enkel resa fram till kvalet. Efter en tung start på seriespelet har laget svetsats samman efterhand och i playoffspelet har bitarna fallit på plats inte minst efter att Troy Davenport värvats som målvakt från Alvesta i division 2.

Davenport har hållit nollan i över 11 perioder men frågan är hur lagets styrka står sig mot bättre motstånd i form av lag som spelat 52 omgångar i allsvenskan.

Efter den tuffa resan och hårda matchen borta mot Kiruna har Nybro rehabiliterat småskadade spelare och kommer till kvalstart med samma trupp som slog ut Kiruna med 15-0.

- Målet är att hänga med i serien i början så inte de sista matcherna blir ointressanta säger tränaren Torgny Bendelin till Sveriges Radio Kalmar.

- Helt klart är att lag kommer slå varandra och formstarka Olofström blir en obekväm nöt att knäcka för lag som inte mött dom tidigare säger Torgny Bendelin.

- De sista veckorna har stämningen var magisk i vårt omklädningsrum.

Premiärmotståndarna IK Oskarshamn har försökt radera ut minnena från den dystra säsongen i allsvenskan och ser kvalet som en livlina. Sportchefen Dag Larsson menar att laget går in i kvalet med en skön känsla och nu börjar från noll i en ny serie.

- Trots att vi haft en jobbig säsong så kan vi sluta som vinnare och det är en skön känsla om vi kan skåla i mitten av april över att vi lyckats med kvalserien.

- Det är bara inspirerande att få börja mot Nybro och visst hade det varit bättre att börja hemma men nu åker vi till Victoriahallen för att vinna men det blir tufft för Nybro är inne i lite av en bubbla efter framgångarna i playoffspelet.

Skadeläget har trots ett par veckors speluppehåll inte ljusnat utan Toivo Suursoo, Joakim Hagelin och Chris Nybeck är borta från hela serien och det är stort frågetecken för Anton Perssons medverkan.

En bra start på kvalet är viktig för alla lag för det lär krävas minst sju och helst åtta vinster för att säkra en allsvensk plats till hösten.

Premiäromgången i det allsvenska kvalet:

Nybro - Oskarshamn
Sundsvall - Enköping
Olofström - Tingsryd

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se