kalmar län

Många källare översvämmas

Mängder med källare runt om i länet översvämmandes i helgen när snösmältningen tog ordentlig fart. I Överum arbetade räddningstjänsten i över ett dygn med att få stopp på en översvämning i en källare till en villa.

Under söndagseftermiddagen strömmande larmen in till räddningstjänsterna i länet, inte minst på Öland, sedan snösmältningen tagit ordenligt fart och börjat översvämma källare.

Så länger det är milt kommer problemen att fotsätta tills snön är borta, till en början som källaröversvämningar men senare, om snösmältningen går fort, även med översvämmade vattendrag som kan hota hus och ställa vägar under vatten.

I Överum i helgen blev det ett ovanligt långdraget arbete med att tömma en källare. När räddningstjänsten kom till huset var det runt 70 centimeter vatten på golvet, men trots ihärdiga försök att pumpa bort vattnet lyckades man inte. Det visade sig att det blivit baktryck och vatten sprutade upp genom toalett och handfat, inte ens när man tätade fick man stopp på vattnet. Det fick man först dagen efter då kommuen spolat avloppssystemet, som visade sig vara igensatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".