Elmätare. Foto: Niklas Kaldner/SR
Kalmar län

Många har svårt att betala höga elräkningar

Många hushåll har svårt att betala sin höga elräkning efter vintern och elbolagen får nu hjälpa sina kunder med avbetalningsplaner och förlängd betalningstid.

Birgitta Theander från Kalmar tillhör de som har fått sin elräkning:

– Det blev en stor chock. Februari månad var riktigt ryslig, säger hon.

Det är efter en kall vinter med höga elpriser och dessutom ett nytt system där elförbrukningen nu mäts månadsvis och vi numera betalar precis för den el vi har förbrukat, i stället för en utjämning över året, så är det många som har fått elräkningar som varit dubbelt så höga mot normalt.

Och elbolagen i länet märker av att fler hör av sig. Emmaboda energi, Bixia i Västervik och Borgholm och Vimmerby energi där Mattias Gustafsson är marknadschef tillhör de som nu får hjälpa kunder som inte kan betala.

– Då får vi ju försöka komma överens om en avbetalningsplan eller att de får betala den i två omgångar, säger han.

Det är ingen stor ökning än så länge men hos Emmaboda energi väntar man fler samtal om betalningsbekymmer efter att de kunder som valt att få en faktura i kvartalet har fått sin räkning i april. Och på Kalmar energi tror man att kunder som har svårt med betalning väntar in i det sista med att höra av sig. Åsa Dahlin som är informatör där berättar att man har förstärkt kundtjänst och gått ut till medarbetarna om att verkligen vara tillmötesgående.

– Det förstår ju vi att det är ingen rolig sits att få en faktura som är flera tusen kronor dyrare än man räknat med eller vad den brukar vara så att, det får vi försöka hjälpas åt att hantera på något sätt, säger Åsa Dahlin.

Cecilia Jansson som är chef för Kundservice på Kreab i Torsås vill påminna alla kunder om att hör man av sig i tid innan fakturan förfaller går det oftast att lösa.

– Hör de av sig så hjälper vi i princip alltid till, säger hon.

Och Birgitta Theander och hennes familj i Kalmar hade inga problem att betala sin elräkning den här gången.

– Det fanns ju pengar, men man tycker ju att man kunde använda dem till något annat, säger hon.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Mia Wendel
mia.wendel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista