Tåg till Oskarshamn inte realistiskt tror kommunfullmäktige i Högsby. Foto: Anders Nyberg/SR
Högsby

Tvivlar på nygammal tågsträcka

Det finns stora tvivel bland socialdemokrater i Högsby när det gäller realismen i att åter få igång tågtrafik mellan Berga och Oskarshamn. En sträcka som sedan några år ligger helt öde.

Det framkom i samband med fullmäktigemötet i går, där olika infrastruktursatsningar ventlierades.

Jonas Erlandsson som sitter i kommunstyrelsen anser det viktigast att förkorta restiden till Kalmar blir kortare.

– Det är den absolut viktigaste frågan, det får inte ta mer än en halvtimme med tåg eller buss till Kalmar, menar han. 

När det gäller den nedlagda linjen mellan Berga och Oskarshamn menar han att den är viktig men tror det blir svårt och tror att det är viktigare att komma snabbare till Kalmar än till Jönköping, men vill samtidigt inte förringa den linjen heller utan menar att även den är en viktig del i utvecklingen av Kalmar län.

Centerpartisten Eva Engdahl som är kommunalråd däremot tycker det är värt mödan att kämpa för bättre tågtrafik även i östvästlig riktning.

– Jag tror att realismen är stor för det handlar om en liten del på en längre sträcka. Och Gotland har ju intresse av de här bitarna också eftersom färjan lägger till i Oskarshamn och det ska den fortsätta göra och då måste man ta sig vidare på ett eller annat sätt och där är tågtrafiken viktig, säger hon.

Bo Nilsson
bo.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista