Tyst i klassen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Kalmar län

Ljudet problem för många lärare

Det räcker inte med en lampa på väggen som lyser när ljudet blir för högt. För att komma till rätta med dålig ljudmiljö krävs större åtgärder än så, enligt Hörselskadades riksförbund som höll konferens i Kalmar igår.

Det rasslar om klossarna i lekrummet hos en förskoleklass på Kalmarsundsskolan i Kalmar. Några barn ropar till längre bort i korridoren. Lena Larsson, som arbetar i den här miljön, håller med om att ljudet ibland kan bli för högt.

- Visst är det jobbigt med det höga ljudet. Ibland kan man ju försöka stänga dörren ett tag.

I låg- och mellanstadiebyggnaden bredvid kommer Annika Nilsson ut från ett klassrum. Innanför glasdörren sitter eleverna - relativt tysta.

- Vissa lektioner kan man tycka att det är hög ljudnivå men oftast tycker jag att det är bra, säger hon.

- Då är det snarare biljud från fläktar och videokanoner som är störande. Ibland är det först när man stänger av dem på eftermiddagen som man inser att de har stått på hela dagen.

De flesta lärare har problem med högt ljud på sina arbetsplatser, enligt Hörselskadades riksförbund som bjöd in skyddsombud till ett seminarie i Kalmar igår.

- Man kan inte få barnen att sluta prata i skolan, säger Jan-Peter Strömgren som är förbundsordförande.

Enligt honom räcker inte små åtgärder - som att ha en lampa som lyser när ljudet blir för högt till exempel.

- Istället är det mer omfattande åtgärder som man måste göra för att få en rimlig arbetsmiljö i skolan.

Akustikern Yvet Martin berättade om förbättringar i ljudmiljön på gårdagens konferens i Kalmar. Här är några generella tips från henne för en bättre ljudmiljö:

  • Var noga med vilka typer av plattor som sätts upp i taket - det är stor skillnad mellan absorbtionsfaktor 0.6 och 0.7.
  • Satsa på att täcka stora ytor som hela väggen eller undertaket - det räcker inte med små absorberande detaljer.
  • Parallella ytor är dåligt - en glasvägg som löper parallellt med stora fönster på andra sidan rummet gör att ljudet studsar.
  • Vilken textil används? Blås genom tyget - blir det varmt när du blåser, så absorberar tyget energi.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".