Spaningsledaren Lars-Ola Sörestad & kammaråklagare Niclas Eltenius mötte pressen efter häktningen av mannen i september. Arkivfoto: Ulf Palm/Scanpix
Oskarshamn

Åtal idag för mordet i Falun

Den 34-årige man i Falun som misstänks ha mördat sin två år yngre sambo från Oskarshamn åtalades idag.

Sju och en halv månader efter kvinnans försvinnande väckte åklagare Nicklas Eltenius i dag åtal mot 34-åringen.

Åklagarens huvudalternativ är mord, men den misstänkte åtalas alternativt - om tingsrätten underkänner mordåtalet - för dråp och vållande till annans död.

34-åringen åtalas även alterntaivt för brott mot griftefriden - den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfar lik kan dömas till maximalt två års fängelse.

Utredningen om mordet har varit omfattande och förundersökningen på 4 000 sidor vittnar om att polisen lagt ned mycket arbete för att klarlägga kvinnans död och bevisa vem som tog hennes liv.

Lång kedja indicier

Polisutredningen var tidigt inriktad på att kvinnans sambo var mördaren, men det dröjde länge innan han lyckades få ihop ett material som var tillräckligt starkt för åtal.

Åklagaren hävdar att mannen dödade kvinnan kring månadsskiftet juli och augusti i fjol. 34-åringen nekar och säger sig inte ha något med kvinnans död att göra.

Åklagaren anser att ekonomiska skäl och svartsjuka är motiv till mordet. 

Men polisens och åklagarens största problem är avsaknaden av tekniska bevis. Det går t ex inte att fastställa dödsorsaken.

Däremot finns en lång kedja av indicier, men ett indicium är aldrig lika starkt som ett bevis. Ålagaren hoppas dock att kedjan är så lång och omfattande att det ska räcka för fällande dom. Åklagaren påstår att 34-åringen dödat sin sambo och sen gömt hennes kropp i skogen.

Skulle gifta sig

34-åringen anmälde sin sambo försvunnen den 1 augusti förra året. Han sade att kvinnan lämnat bostaden i Falun kvällen innan och inte återkommit.

Paret hade planerat att gifta sig en vecka senare. Alla förberedelser var gjorda, präst och kyrka var bokade. Mannen deltog aktivt i sökandet efter sambon.

En tid efter det att 34-åringen anmält sin sambo saknad försvann han själv och uteblev från flera polisförhör. Han dök upp en kväll i september på riksväg 80 mellan Falun och Rättvik. Han var brännskadad och berättade förvirrat för flera personer att han funnit sin sambo död i skogen.

Brännskadad kropp

Kroppen hittades strax efteråt svårt förruttnad i terrängen och mannen, som tidigare var misstänkt för människorov, anhölls och häktades misstänkt för mord.

Som förklaring till varför han själv försvunnit säger han att han blev kidnappad och bortförd av okända män. Han tvingades ligga medvetslös i baksätet på en bil i flera dagar innan han vaknade i skogen i närheten av den plats där sambon låg död.

Åklagaren tror att mannen ljuger och misstänker att han återvänt till kroppen för att bränna upp den och sopa undan spåren efter dådet.

Frågan är bara om bevisen räcker för att visa det.

Rättegången inleds i Falu tingsrätt på måndag.

Dalanytt / TT
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista