Publiktätt i kvalhockeyn. Foto: Janne Rindstig/SR
Ishockey

IKO fortsatt obesegrat i kvalserien

IK Oskarshamn är fortfarande obesegrade efter 5-4 mot Sundsvall men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt där Justin Cox åter blev matchhjälte. För Nybro har kvalet börjat dessto sämre för Tingsryd vann med hela 6-1 i en fullsatt Dackehall.

IK Oskarshamn är fortsatt obesegrade i kvalet till ishockeyallsvenskan och följde upp söndagens derbyvinst mot Nybro med två poäng hemma mot Sundsvall. Matchen stod 4-4 efter ordinarie matchtids slut och i förlängningen var hemmalaget starkast. Justin Cox avgjorde efter 2.40 med ett avslut i ena krysset. Det var en retroaktiv utdelning på ett hemmaövertag i större delen av matchen.

Oskarshamn körde gasen i botten direkt  och dominerade totalt under första kvarten av matchen men fick ändå bara med sig 1-0 genom Niklas Jadeland efter 8.40 men borde gjort 2-3 mål till. I stället bjöds Sundsvall in i matchen och kvitterade i 19:e minuten. Den första perioden avslutades med att Daniel Ljungkvist drog på sig en utvisning för hemmalaget. Det skulle visa sig ödesdigert.

Sundsvall behövde bara 41 sekunder för att kvittera från nära håll. Hemmalaget lät sig inte nedslås utan malde på och kvitterade genom Johan Pettersson som styrde in pucken till 2-2 efter 5.24

Mitt i en intensiv hemmapress drog Niklas Jadeland på sig en utvisning och Sundsvall visade åter prov på effektivt powerplay till 2-3 efter 37 sekunder genom Stefan Andersson och han upprepade bedriften när Jadeland drog på sig en utvisning till. Den gången behövde Stefan Andersson bara 20 sekunder.

Hemmalaget inledde sista perioden med en man mindre men släppte inte in mål och kunde i stället både reducera och kvittera innen det gått 4 minuter. Jakten på ett segermål resulterade inte men i förlängningen drog Sundsvall på sig en utvisning och det utnyttjade Justin Cox med målet till 5-4.

För Nybro har kvalet inletts i moll. Vikings fick precis som mot Oskarshamn en  mardrömstart borta mot Tingsryd som gjorde 1-0 efter 50 sekunder av matchen . Nybro jagade kvittering under nästan hela första perioden men i stället kunde Tingsryd göra 2-0.

I den andra perioden fortsatte Nybro pressa medan Tingsryd svarade med att göra mål till 3-0 innan Henric Gustavsson kunde reducera i 18:e minuten men Tingsryd hann dryga ut ledningen till 4-1 inför sista perioden.

Nybro hade inte styrkan att närma sig i målprotokollet i sista perioden utan i takt med att humöret blev allt sämre kom utvisningarna och ytterligare två mål av Tingsryd i slutminuterna till tennissiffrorna 6-1.

I kvalomgångens tredje match avgjorde Enköping sent hemma mot Olofström och vann med 3-2.

Tingsryd är därmed enda lag med full pott efter två omgångar följt av Oskarshamn en poäng efter medan Olofström och Nybro är utan poäng. 

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".