1 av 2
SIFO: Vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem är viktigast för dig i valet? Mer grafik längre ner på sidan.
2 av 2
Jobben i fokus även vid tidigare val. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
valet

Sifo/SR: Jobben viktigaste valfrågan

Jobben är den viktigaste frågan i det kommande valet och det är Moderaterna som har den populäraste jobbpolitiken. Det framgår av en opinionsundersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio.

– Det är framförallt att ungdomar lättare ska få jobb. Att kunna stanna på sin hemort och arbeta, säger väljaren Sara Johansson i Luleå.

– Det får vara jobben så klart, säger en annan väljare, Britta Lundberg i Stockholm.

Är det något särskilt parti som är bra på jobbpolitik?

– Jag tycker att regeringens jobbpolitik varit vettig så som jag har sett.

34 procent av väljarna, drygt var tredje väljare, tycker att jobben är den viktigaste frågan i valet. Det är klart högre siffror än för andra valfrågor i undersökningen.

Sveriges Radio har dessutom frågat vilket parti som har den bästa politiken i just sysselsättningsfrågorna. Och för första gången i Sifos mätningar är det Moderaterna som får den högsta siffran. 29 procent av väljarna tycker att Moderaterna har den bästa jobbpolitiken. 20 procent, svarar Socialdemokraterna.

Jobben är en klassisk
profilfråga för Socialdemokraterna och när Sifo ställde samma fråga våren 2004 och våren 2006 var det Socialdemokraterna som hade den populäraste politiken. Nu är det alltså Moderaterna som har försprånget. Men många väljare är fortfarande osäkra.

Om man istället jämför de båda blocken i svensk politik är det allianspartierna som tillsammans har den populäraste sysselsättningspolitiken.

Det är fortfarande sex månader till valet, men professorn och valforskaren Henrik Oscarsson i Göteborg räknar med att jobbfrågan kommer att ligga kvar i topp för väljarna.

– I samband med valrörelsen kommer vi ha en arbetslöshet på kanske nio, tio elva procent. Varje gång vi har haft ett sådant läge i Sverige har valrörelserna dominerats av sysselsättningsfrågorna.

Det är Moderaterna som har den populäraste politiken i den här frågan, hur viktigt är det?

- Det är viktigt att uppfattas som det parti som har den bästa politiken på just det område som kommer att dominera valet. Det är sånt som kan generera röster i samband med valrörelsen.

Väljarnas näst viktigaste fråga är enligt Sifo vården. Sen kommer i tur och ordning skolan, äldrevården och miljön.

När det gäller vården är de rödgröna populärast. Detsamma gäller äldrevården och i miljöfrågor utklassar det rödgröna laget det blå.

Men i skolpolitiken tycker väljarna bäst om alliansen.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista