1 av 2
Start av trafik med cykelbussen skjuts upp. Foto: Janne Rindstig/SR
2 av 2
Ölandsbron

Cykelbuss inställd tillsvidare

Det blir ingen start för cykelbussen på Ölandsbron i påskhelgen. Efter ett krismöte med berörda kommuner och KLT idag togs beslutet att ställa in cykelbussen på obestämd tid.

Det är bara en vecka före den tänkta starten som beskedet kommer Kalmar kommun att de inte vill skriva på det avtal som krävs för cykelbussen, eftersom de tycker det är fel att det ska kosta pengar att ta med cykeln på bussen.

Lennart Ivarsson som projektledare vid Vägverket är förvånad över det sena beskedet i kommunens arbetsutskott.

– Det blir lite problem eftersom så mycket har planerats och vi inte fått de här signalerna tidigare då. Så att just nu är det ett osäkert läge och den planerade starten funkar ju inte som det var tänkt utan blir ju framskjutet på något sätt, säger han.

Trafiken med den nya cykelbussen var tänkt att börja rulla om en vecka, 1 april, och Mörbylånga har princip sagt ja medan Borgholm avvaktar och Kalmar kommuns arbetsutskott sa igår nej på grund av att det ska kosta maximalt 20 kronor att åka över bron med bussen.

Vägverket och KLT som ska sköta trafiken har haft information om tidtabell utlagd på sina hemsidor men det har under förmiddagen tagits bort och ersatts med information om att besked om trafiken kommer senare.

Nu ska Vägverket gå till botten med det här och utesluter inte att det ska bli gratis med cykelbuss  igen.

– Vi har inte kommit till det beslutsläget än, nu får vi analysera och ta in information och så får vi se hur vi fortsättningsvis ska göra, säger Lennart Ivarsson.

Vilket beslut man än kommer fram till så kommer det inte bli fritt fram att cykla över bron. Det råder generellt cykelförbud året runt.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".