Kalmar län

Fler ärenden hos patientnämnden

Antalet ärenden till patientnämnden i länet fördubblades förra året jämfört med året innan. 2009 kom 535 ärenden in, 2008 var siffran 251.

Enligt landstinget själva beror ökningen på att man numera har en ökad tillgänglighet av handläggare.

Dominerande bland ärendena var sådant som berör hälso- och sjukvården, men även primärvården och psykiatrin låg högt i statistiken. Och det handlade mestadels om vård och behandling.

I ett pressmeddelande skriver landstinget att de fallen, 277 stycken handlade bland annat om komplikationer i form av infektioner i operationssår, skador vid titthålskirurgi, kvarglömda suturer, men också företeelser som identifierats som systemfel.

Ett exempel är att flera olika patienter drabbades av brännskadeliknade sår i samband med åderbråcksoperationer. Det visade sig att de värmekuddar som användes vid operation i kombination med huddesinfektionsmedel i vissa fall kunde orsaka brännskada. Analysen av händelserna ledde till ändrade rutiner vid berörd klinik.

Patientnämnden har inga disciplinära befogenheter utan är en rådgivande funktion till patienter och deras närstående, men har också en stödjande verksamhet i vårdens patientsäkerhetsarbete. Därför får berörda verksamhetschefer, chefläkarna och medicinskt ansvariga sjuksköterskor en avidentifierad rapport en till två gånger om året så att ärendena återförs till vårdens ansvariga.

Patientnämnden hjälper också till om patienter eller anhöriga vill vända sig till andra instanser, som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Socialstyrelsen eller Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) om det gäller en ersättningsberättigad skada i samband med vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista