En äldre man räddades ur sin lägenhet på Wollinska. Foto: Niklas Kaldner/SR
Kalmar

Hjälteinsats förhindrade dödsbrand

En äldre man räddades ur en brinnande lägenhet på Wollinska stiftelsen i Kalmar. Lisa Rydberg och en kamrat gick förbi boendet på onsdagskvällen när hon hörde brandvarnaren tjuta och tillsammans med en granne tog sig in i lägenheten.

Kamraten larmade SOS medan Lisa Rydberg och en granne till den 93-åriga mannen tog sig in i lägenheten, lyckades få ut mannen och räddade sannolikt hans liv.

- Det var svårt att se. Först när jag gick in gick jag lite lägre, men det hjälpte inte, säger Lisa Rydberg om hur det var att gå i den rökfyllda lägenheten.

SOS Alarm uppmanade dom att inte gå in, men när det budskapet nådde Lisa Rydbergs kamrat i telefonen var Lisa och grannen redan på väg in.

Strax efter att dom dragit ut mannen kom räddningstjänsten till det här äldreboendet och kunde släcka branden precis innan lägenheten blev övertänd.

Mannen hade andats in en hel del rök men klarade sig väl, vilket även hans räddare gjorde, även om såväl Lisa Rydberg, som gått längst in i lägenheten och den gamle mannen fick sjukhusvård efteråt.

Äldreboendet ägs av en stiftelse som upplåter fastighetens lägenheter åt äldre. Wollinska ligger mittemot Krusenstiernska gården i Kalmar.

Det var sannolikt en mikro som startade branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".