Kina nästa för Volvo Foto: Björn Larsson Rosvall/ SCANPIX
KALMAR

Volvo svänger österut

Kinesiska Geely köper Volvo personvagnar som därmed gör ännu en i raden av drastiska kursändringar senaste 15 åren där nedläggningen av fabriken i Kalmar överraskade många.

Volvo personvagnar byter skepnad igen och får kinesiska ägare. Det som en gång sågs som något av det svenskaste som fanns har överraskat förr som när världens modernaste bilfabrik lades ner i Kalmar 1985.

På söndagseftermiddagen kom beskedet att kinesiska Geely köper Volvo personvagnar för 1,8 miljarder dollar och ett av Sveriges starkaste varumärken får för första gången ägare utanför västvärlden.

De nya ägarna säger att Volvo PV kommer att vara ett självständigt bolag med egen ledningsgrupp baserad i Göteborg när affärens genomförande är klart under tredje kvartalet.

Delar av produktionskedjan ska flyttas till Kina och därmed skrivs ännu ett kapitel i företagets historia och det har varit många genom åren redan innan Volvo fick utlänska ägare vilket tidigare sågs som otänkbart.

För 15 år sedan stängde Volvo sin fabrik i Kalmar som då var världens modernaste bilfabrik något som man inte heller trodde skulle hända .

Stig Person som ingick i fackklubben vid Volvo i Kalmar och han ser med oro och förvåning på utvecklingen som varit.

- Den här utvecklingen gick inte att förutse för ett genuint svenskt företag som Volvo.

Stig Persson hoppas att det bara är ett korsiktigt tänkade att flytta ut den svenska industrin med det kunnande och de medarbetare som finns i Sverige. Jag tror att en del av den här industrin kommer tillbaka till Sverige säger Stig Persson.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".