Det blir ingen strejk i affärerna i påsk. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ingen strejk i påskhandeln

Medlarna i handelskonflikten har bett fackförbundet Handels att flytta fram sitt varsel om strejk en vecka från 1 april till den 8 april och Handels har accepterat. 

Anledningen är att medlarna har bedömt att läget är så komplicerat att man behöver mer tid.

– Vi har gått med på medlarnas hemställan om att skjuta på varslet i en vecka, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström till TT.

Anledningen är att medlarna har bedömt att läget är så komplicerat att man behöver mer tid. Handelsanställdas förbund har sagt ja till medlarnas förslag.

Kvantumhandlare är lättad

Katarina Arvidsson som driver Ica Kvantum i Västervik, som skulle drabbats av en strejk, är lättad idag och säger till Sveriges Radio Kalmar att det är jätteskönt att att få påskhelgen i fred och kunna satsa på att serva sina kunder.

– Det är ju skönt att det inte blir i påsk utan att det flyttas fram. Sen hoppas man att man ska komma överens utan att det blir verkställt. Men nu har ju medlarna också mer tid på sig.

Ica Kvantum i Västervik och Ica Maxi Kalmar tillhör de butiker där Handels hade varslat om strejk. Nu skjuts det varsel fram en vecka.

Svensk Handel är nöjda

– Detta ger oss bland annat mer tid att lösa den komplicerade frågan om användningen av bemanningsföretag, säger Dag Klackenberg, vd i Svensk Handel.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".