1 av 2
Markus Lund Foto:SR
2 av 2
Nybro

Lund hoppar av efter nederlag

Socialdemokraten Markus Lund kandiderar inte längre till riksdagen. Det är beskedet från det förra kommunalrådet i Nybro efter nederlaget på distriktskongressen i helgen.

Valberedningen hade föreslagit Markus Lund som femte namn på riksdagslistan, men ungdomsförbundet SSU lyckades peta bort honom därifrån och istället få kongressen att anta 25-åriga Karl Längberg som femma.

Inte aktuellt längre ner på lista

Att stå längre ner på listan än så har aldrig varit aktuellt för Lund då det skulle krävas en personavalskampanj då för att komma på valbar plats och det vill inte Markus Lund göra.

Det som varit aktuellt har hela tiden varit att stå minst femma på listan, vilket innebär en riksdagsplats om socialdemokraterna vinner ett nytt mandat eller om någon av Kalmar läns socialdemokraterna tar en ministerpost.

– Det deklarerade jag tydligt, säger Markus Lund, som därmed inte ser avhoppet från riksdagslistan som särskilt kontroversiellt.

Inte bitter

Markus Lund säger sig inte vara bitter över nederlaget.

– Det är demokratins gång. Oavsett vilka man har satt dit så har distriktskongressen tagit ett beslut, då ska man stötta dem som kommit in på listan.

Markus Lund fokuserar nu på landstingsvalet där han är tvåa på socialdemokraternas lista i Emmaboda/Nybro/Torsås - kretsen, vilket i normala fall innebär en plats i landstingsfullmäktige och minst en post som ersättare i landstingsstyrelsen.

Markus Lund som slutade som kommunalråd i Nybro vid årsskiftet undersöker också möjligheten att hitta andra arbeten utanför den politiska sfären.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".