Framtida hållplats för pendeltåg? Foto Leif Johansson/SR
KALMAR

Osäkert om pendeltåg

Kalmar kommuns planer på en pendeltågslinje från Kalmar norrut mot Lindsdal, Läckeby och Rockneby kan bli svår att förverkliga.
På Kalmar läns trafik som ska utreda pendeltågstrafiken finns oro både för banans kapacitet och för de begagnade tåg som kommunen vill att man ska använda.

Inte heller bland de som bor i samhällena utmed banan är alla säkra på att pendeltåg behövs.
Lena Nilsson står och väntar på bussen i Lindsdal och för henne är det inte aktuellt att byta buss mot pendeltåg.
– Jag har inget behov av att åka till Hansa city. Jag håller mig till sta’n, säger Lena Nilsson som står och väntar på bussen, som hon tycker passar henne bra.

 Lindsdal är det största samhället utmed den tänkta pendeltågslinjen men många som bor där är osäkra på om pendeltåg ger något mervärde.
Järnvägen ligger för många allt för långt borta för att det ska gå att promenera dit så det krävs cykel, buss eller bil för att ta sig till hållplatsen.

På Kalmar län trafik KLT är man också frågande och överraskade av propån från Kalmar kommun. Men den ska nu utredas.

En stor risk är att det kan krävas ett mötesspår som är dyrt att bygga.
Tågen som kommunen vill använda, som tidigare trafikerat Västervik – Linköping är gamla och har i stort sett tjänat ut..

Men även om det finns frågetecken om satsningen ser många positivt på chansen att åka pendeltåg och slippa busen eller bilen.
Som Mats Stattin som idag oftast väljer bilen när han ska från Lindsdal tilll Kalmar.

-  Det blir lite för knöligt med bussarna men tåg låter intressant

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".